Burun eti diğer bir adıyla konka; solunan havayı temizleyerek akciğerlere ısı dengesini sağlayarak göndermekte olan kan damalarına sahip olan bir dokudur. Burun etinin aslında asıl görevi akciğere giden havayı ısıtarak adeta termostat gibi çalışmaktır. Burun eti, solunan havadaki toz, duman, bakteri gibi yapıları temizleyerek havayı akciğerlere göstermektedir. Konka yani burun eti üst, orta ve alt tarafta her bir bölgede 3 tane olmak üzere toplamda 6 adet konka bulunmaktadır. Üst ve orta konkalar solunumda bir etki yaratmazlar ve alt konkalar damar yönünden zengindir, solunan havayı nemlendirme, ısıtma ve süzme görevi görmektedirler.
Saz Orta Asya’dan başlayıp balkan coğrafyasına kadar yayılan sap, tekne ve burgu bölümlerinden oluşan telli bir çalgı çeşididir. Yörelere göre kopuz, cura, çöğür, dombıra ve tamburator gibi değişik isimlerle anılmaktadır. Bu yazımızda bu değerli enstrümanın herkes tarafından doğru anlaşılması, hak ettiği yeri bulması ve saz öğrenmeye başlayacak kişiler için bir rehber olabilmesini hedefledik. Bu yazımızda orta asya ve Anadolu başta olmak üzere tüm dünyada oldukça popüler olan saz hakkında bilgiler vereceğiz. Kaynak: Ase Müzik
Yorumlar
Yorum Gönder